Tags

, , , , , , , ,


Drengene

Jonas Kleinschmidt: Drengene

Udgiver: Turbine Forlaget

Udgivet: 23-10-2018

Sideantal: 144

Format: Bog, Hæftet

Anmeldereksemplar fra forlaget

1 stjerne (3)

Jonas Kleinschmidt er for Drengene blevet nomineret til Kulturministeriets Forfatterpris for børne- og ungdomsbøger, hvilket er fuldt fortjent. Der er ikke nogen tvivl om, at den her bog vil blive en nyklassiker, og hvis ikke den vil blive en del af pensum i udskolingen, så ved jeg ikke hvad ellers skulle være det. Det synes jeg i øvrigt også hans debutroman Dig og Mig og Zlatan burde.

Drengene er en fantastisk fortælling om at vokse op på godt og ondt i en gruppe af drenge, som både har din ryg, men også får dig ud på et skråplan og presser dig lige til grænsen…nogle gange også udover.

At læse Drengene er nærmest som at tilbringe en sidste endeløs sommer med barndommen.

Jeg elsker at Jonas Kleinschmidt skriver bøger til denne aldersgruppe af drenge. Ikke at piger ikke også sagtens kan nyde at læse og lære af hans bøger, men når jeg tænker på mine to drenge, så kan jeg ikke forestille mig andet, end at læseoplevelsen vil stå klart for dem langt ud i fremtiden. Sådan som jeg selv har det med nogle af de bøger jeg selv læste i min tidlige ungdom,

Vi møder Drengene allerede da de starter i skole, og følger dem gennem hele deres folkeskoletid. Det er Sebastian, der fortæller Drengenes historie. Der bliver ikke lagt fingre imellem, og en spade kaldes for en spade. Det er præcis sådan det skal være med ungdomsbøger. De skal være ærlige. Og det er Jonas Kleinschmidt. Jeg elsker ham for det!

Bogen er et anmeldereksemplar fra forlaget, som jeg fik til Bogforum. Jeg fik bogen signeret til min ældste søn. Han er lige blevet 13 år her i februar. Jeg stak ham bogen i hånden, og sagde, at nu synes jeg godt han måtte læse den, og at jeg var sikker på der var ting han nu, eller senere, ville kunne nikke genkendende til. Han læste bogen på et par dage. Hans første kommentar var: ”De her drenge er jo sindssyge!”

Senere blev forargelsen til reel omtanke for hver af drengene, og det var præcis den reaktion jeg håbede ville komme. Vi har snakket om bogen næsten hver dag siden han blev færdig i sidste uge. Den har lukket op for nogle gode snakke omkring venskab, opførsel og det at blive teenager og de lidt svære ting, der kan følge med. Jeg kan af gode grunde ikke afsløre slutningen, men jeg kan sige så meget, at ligegyldig hvor gammel man bliver, om man er mor eller søn, så rammer den hårdt.

Jonas Kleinschmidt, Tak for dine bøger og tak for dig!