Udgiver: Forlaget Turbine

Udgivet: 15-08-2017

Sideantal: 148 sider

Format: Bog, Hæftet

1 stjerne (3)

Anmeldereksemplar fra forfatteren og forlaget

Endelig en ungdomsroman (som ikke er fantasy) der primært henvender sig til drenge.

Jeg var ret vild med Dig og mig og Zlatan.

Lasse er vild med fodbold. Især én spiller. Nemlig Zlatan. Selvom man sagtens kan fornemme Lasses store fascination af Zlatan, kan man også godt fornemme at der i fascinationen ligger et kæmpe afsavn til hans afdøde storebror. Og det bliver bare endnu tydeligere, da Tobias finder Manchester-trøjen med Zlatans navn på ryggen.

Nogle gange skal der ske noget med én, der gør at man kan komme videre i livet og i de relationer vi har. Lasse har nærmest mistet kontakten til omverdenen ikke engang hans forældre ”ser” ham mere. Mit hjerter knuger sig helt sammen når jeg tænker på Lasse. Der ligger et kæmpe åg på hans skuldre, og han tager så meget hensyn til sine forældre, at de nærmest ikke ænser ham mere. Med storebrorens død mistede Lasse ikke kun en bror men faktisk også de to mennesker der burde stå ham nærmest.

Vennerne er der heller ikke meget ved mere. De ved ikke hvad ben de skal stå på over for Lasse. Jeg tror faktisk det er en meget almindelig reaktion. Vi mennesker har det generelt svært ved sorg, og især andres sorg har vi svært ved at håndtere. Tobias derimod. Han vader direkte ind i Lasses liv og rummer ham som den han er, og ikke som Lasse der har mistet sin bror. Jeg synes helt klart at Tobias er den person i bogen der kan lære os allermest om sorg, venskab og menneskelige relationer.

Selvom bogen også handler meget om både Zlatan og fodbold, så synes jeg ikke det er det der bærer historien. Det er det blomstrende venskab mellem Tobias og Lasse. Det lukker op for så mange fine ting. Lasses relation til hans gamle ven Oliver, hans forhold til forældrene men også for Tobias gør venskabet i sidste ende en forskel.

”Dig og mig og Zlatan er mit forsøg på at skrive en følsom fodboldroman til en ny generation. Det er også en roman, jeg ville ønske, nogen havde skrevet, dengang jeg var 15 år.”

Sådan siger Jonas Kleinschmidt om sin debutroman. Som mor til to drenge vil jeg bare sige: Jeg glæder mig til de bliver 15 år og skal læse Dig og mig og Zlatan. Faktisk synes jeg sagtens det kunne være en bog der blev brugt til undervisning.

Jeg glæder mig til at læse mere fra Jonas Kleinschmidt, for jeg håber da der kommer flere bøger fra hans hånd.

Reklamer