Tags

, ,


ItemImage

Udgiver: Forlaget Bazar

Udgivet: 18-03-2014

Sideantal: 392

Format: Indbundet

Anmeldereksemplar fra Forlaget Bazar

1 stjerne (4)

Jeg har givet Mambo i Chinatown af Jean Kwok 3 stjerner. Den er simpelthen alt for forudsigelig. Det er hvad jeg kalder en ”Den grimme ælling-fortælling”. Det vil sige, en fortælling hvor hovedpersonen kommer fra at være ingenting, til at blive en af de bedste. Det er set mange gange før, og vi vil se det igen og igen. Hvorfor? Fordi det jo fungerer!

Hovedpersonen Charlie er hårdtarbejdende. Så hårdtarbejdende, at hun ikke har tid til at stille spørgsmål til sit liv og sin kulturelle baggrund. Ikke før hun får et nyt job, som åbner op for en helt ny verden uden for det beskyttende Chinatown.

Charlie følger normerne i sin bundne tilværelse i New Yorks Chinatown. Hendes mor døde, da Charlie stadig var barn, og hendes far lever for at holde mindet om morens sjæl i live. Charlies lillesøster Lisa på 11 år er klog og smuk, og Charlie føler et stort ansvar for at passe på hende, nu hvor deres mor ikke er der til at gøre det. Charlie bærer tydeligvis rundt på et stort savn, som også præger hende i forholdet til hendes far.

Charlie udvikler sig gennem hele bogen både på det personlige og på det professionelle plan. Jeg synes dog, at den personlige udvikling er beskrevet meget overfladisk. Jeg kunne godt have tænkt mig, at der var gået mere i dybden rent følelsesmæssigt. Samtidig med, at Lisa bliver mere og mere syg læner Charlie sig op ad sin far og hans tro på østerlandsk medicin. Det er virkelig en ting, der irriterer mig, når jeg læser denne bog. I forhold til hvor meget Charlie ved og lærer i forbindelse med sit nye job, føler jeg, at hun burde kunne sige sin far imod, og ikke bare tænke, at det jo er synd for ham, at han ikke ved bedre, og at hun på ingen måde ønsker at skuffe ham.

Bogen giver et rigtig godt indblik i hvad det vil sige at være bundet af en kultur, som er meget anderledes fra den kultur man er omgivet af. Og også i hvor meget nogle kulturer lægger stor vægt på forholdet mellem ung og gammel.

For mig var det rigtig svært at vurdere denne bog. Jeg svingede mellem 3 og 4 stjerner. For første gang havde jeg ønsket at jeg også bruge halve stjerner i mine anmeldelser. På den ene side, synes jeg virkelig godt om bogen, og hele den ”man ved jo det ender godt” følelse, som jeg fik. Det er desværre også noget af det der trækker den ned for mig. Jeg synes den var alt for forudsigelig, jeg synes sagtens den kunne have været mere nuanceret. Og så var der virkelig tidspunkter, hvor jeg havde lyst til at klappe bogen i og råbe af det tåbelige pigebarn til Charlie. Uhh hvor hun irriterede mig til tider. Slutningen synes jeg mangler lidt, men det må man selv læse bogen for at vurdere, da jeg ellers ville blive nødt til at spoile for meget, hvis jeg skulle skrive om det her 😉

Det er en bog som, for mig, ville fungere bedre på film. Og jeg ville elske den!